Achtergrond EK Oranje

2017 herleefd: zo won Nederland het EK van 2017

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam wordt sinds het winnen van het EK 2017 vaak liefkozend de Oranje Leeuwinnen genoemd. De winst van de Europese titel was in 2017 helemaal niet voorzien, al hadden de dames wel een geweldig kwalificatietoernooi achter de rug. Wat de titel als Europees kampioen extra bijzonder maakte, was dat het toernooi in Nederland werd georganiseerd. Daardoor kon het publiek de wedstrijden van de Nederlandse dames zelf bijwonen. Ongetwijfeld heeft dat het enthousiasme voor het spel van de leeuwinnen enorm aangewakkerd.

Goede poulefase voor het Nederlands team

Er werd tijdens het EK 2017 gewerkt met vier poules. Alle 16 deelnemende landen waren over deze poules verdeeld. Nederland zat in Poule A, samen met België, Denemarken en Noorwegen. Op zich was dat best een sterke poule, want met name Noorwegen en Denemarken werden beschouwd als sterke voetballanden in het damesvoetbal. Maar de Nederlandse dames waren goed geconcentreerd en wisten alle drie de poulewedstrijden te winnen. Noorwegen werd verslagen met 1-0, evenals Denemarken. Tegen België kregen de Nederlandse dames hun eerste doelpunt tegen, maar de wedstrijd werd wel gewonnen met 2-1.

Sterke knock outfase

Zo soepel als de Oranje leeuwinnen, gedragen door de aanmoedigingen van de Nederlandse fans, zich door de poulefase heen sloegen, verliep ook de knock outfase. Als poulewinnaar moesten de Nederlandse dames het opnemen tegen het in Poule B als tweede geëindigde maar zeer sterk geachte Zweden. Nederland wist echter met een duidelijke 2-0 te winnen. Denemarken, dat in Poule A achter Nederland als tweede was geëindigd, zorgde voor de grootste verrassing van het toernooi, door Duitsland, de belangrijkste kandidaat voor Europees kampioen, in de knock outfase met een 2-1 overwinning naar huis te sturen.

Een ronde later troffen de Nederlandse dames Engeland. In dat land wordt een sterke damescompetitie gespeeld en in de poulefase hadden de Engelse dames behoorlijk veel indruk gemaakt. In de eerste wedstrijd van de knock outfase werd echter maar heel moeizaam met 1-0 gewonnen van Frankrijk. In de halve finale tegen de Oranje Leeuwinnen viel het niveau van de Engelsen ook behoorlijk tegen. Dat doet niets af aan de prestaties van de Nederlandse dames, want het werd een klinkende 3-0 overwinning. Die werd in Nederland door de voetbalfans gevierd alsof Oranje al Europees kampioen was.

Finale Nederland – Denemarken

Voorafgaand aan de finale van het EK 2017 was het vertrouwen in de Oranje Leeuwinnen bij de fans ontzettend groot. Maar coach Wiegman slaagde er uitstekend in om haar speelsters tegen dat enthousiasme te beschermen. Ook zij zag wel dat er kansen lagen tegen de Deense vrouwen, maar dan moest het team goed gefocust op het veld staan. Op 6 augustus was de dag van de grote wedstrijd, die werd gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede. Het stadion was volledig uitverkocht, iets wat nog bijna nooit eerder was gebeurd voor een voetbalwedstrijd van het Nederlandse damesteam.

Wedstrijdverslag

Ondanks de goede voorbereidingen kwam Nederland in die finale van het EK 2017 slecht uit de startblokken. De Deense vrouwen stonden al na een paar minuten op voorsprong, dankzij een doelpunt van Nadia Nadim. Zij mocht een strafschop nemen, nadat Kika van Es een overtreding had gemaakt in het strafschopgebied. De Nederlandse vrouwen lieten het er echter niet bij zitten. In de poulefase had Oranje ook al gewonnen van de Deense dames, dus dat moest in de finale ook mogelijk zijn. Een paar minuten na de Deense treffer kwam Oranje al langszij, dankzij een doelpunt van Miedema. Zij tikte een prachtige voorzet van der Sanden naast de Deense doelvrouw.

Het leek net of de zenuwen bij de Nederlandse vrouwen toen verdwenen waren. Ze kregen vleugels en het duurde niet lang of Oranje nam een voorsprong. Ditmaal was het Lieke Martens die raak schoot en Nederland op 2-1 zette. Toch bleek al snel hoe gevaarlijk de Deense vrouwen waren. Terwijl Oranje de druk opvoerde om de voorsprong te vergroten, kon de sterspeelster van Denemarken, Pernille Harder, gebruik maken van een counter en de bal achter Sari van Veenendaal leggen. Bij rust was het dus 2-2.

Karakter tonen

Na de rust bleef Oranje druk zetten op het doel van de Deense tegenstander. Uiteindelijk leidde dat tot het gewenste resultaat. Dit keer was het Sherida Spitse, die de bal vanuit een vrije trap van net buiten het strafschopgebied in één keer in de touwen schoot. Voor het publiek was dat aanleiding om alvast feest te vieren. De Grolsch Veste kolkte alsof FC Twente er landskampioen werd. Die steun was hard nodig, want de marge om Europees kampioen te worden was maar één goal en de Deense dames lieten een geweldige veerkracht zien.

Maar de Oranje Leeuwinnen toonden karakter. De jacht op nog een extra doelpunt ging gewoon door, maar het spel werd wat rustiger. Waarschijnlijk begonnen de inspanningen eerder in het toernooi een beetje hun tol te eisen in deze spannende wedstrijd. Toch wist Miedema er nog een geweldige individuele actie uit te persen. Die leidde tot de 4-2 en daarmee werd het verzet van Denemarken definitief gebroken. Toch duurde het nog een aantal benauwde minuten voordat het bevrijdende eindsignaal klonk en de titel van Europees kampioen eindelijk definitief binnen was.

Hoe enorm zwaar de wedstrijd tegen Denemarken was geweest bleek aan het einde van de wedstrijd. De speelsters waren uitgelaten en vielen elkaar in de armen, sommigen huilend van vreugde maar ook van vermoeidheid. Zelf zeiden ze dat zij vooral de eerste chaotische helft het meest moeilijk hadden gevonden. “In de tweede helft konden we bijna niet geloven wat er allemaal gebeurde”, zei Miedema vlak na afloop van de wedstrijd.

Europees kampioen zorgt voor geweldig feest

Toen het eindsignaal klonk ontplofte het stadion. In Enschede ontstond een groot feest, eerst in het stadion en daarna ook in de stad. Dat feest is in de rest van het land voortgezet, waarbij het Nederlands team op een grootse manier is gehuldigd. Als Europese kampioen hebben de Nederlandse voetbalvrouwen zichzelf definitief op de kaart gezet. De schare trouwe fans, is ook na het toernooi gebleven. Dat bleek tijdens het WK 2019 in Frankrijk, toen vele Nederlanders naar de wedstrijden gingen om de Oranje leeuwinnen te steunen.

Hoofdfoto: Luchtfotografie / Shutterstock.com